22 januari – Nationale bekkenbodemDAG 2016?

BekkenbodemDAG 2016?

Vorig jaar werd op 24 januari de eerste Nationale bekkenbodemDAG gehouden, een informatie- en contactdag voor patiënten en professionals. Als ik de verslagen, foto’s en youtube filmpjes zie dan is het een zeer geslaagde dag geweest. Vanzelfsprekend ging ik er dan ook van uit dat er morgen weer een Nationale bekkenbodemDAG is.
Ben op zoek gegaan naar een bevestiging van mijn vermoeden maar online kon ik niks terugvinden. De stoute schoenen aangetrokken en een e-mail gestuurd naar Stichting Bekkenbodem Patiënten, één van de organisatoren van deze dag.

Later zag ik dat het wel 3 werkdagen kon duren voordat ik antwoord kon verwachten. Zolang had ik niet de tijd maar ik vind het onderwerp zo belangrijk dat ik vandaag aandacht besteed aan bekkenbodemklachten.

Bekkenbodemklachten

Bekkenbodemklachten komen vaker voor dan je zou denken, bijna 1 miljoen Nederlanders hebben deze problemen. Bekkenbodemproblemen is één van de grootste gezondheidsproblemen, het staat op de derde plaats na dementie en gewrichtsklachten.

Mannen opgelet!

Het vooroordeel bestaat dat het een typisch vrouwen probleem is. Nee! Het komt namelijk net zo goed bij mannen voor. Dus mannen opgelet, onderstaande klachten kunnen duiden op bekkenbodemproblemen:

  • pijnklachten in de bekken regio zoals pijn in de penis
  • liespijn of pijn in de onderbuik
  • plasproblemen; denk hierbij aan vaak plassen, niet kunnen ophouden van de plas of nadruppelen.
  • ontlastingsproblemen; bijvoorbeeld verstopping of vaak aandrang
  • seksuele problemen; onder andere erectiestoornissen of problemen met klaarkomen
  • urineverlies na een prostaatoperatie.

De voorbeelden die ik in deze blog noem zijn ze bij lange na niet allemaal, er zijn er meer. Kijk op www.bekkenbodem.net voor meer informatie of ga naar je huisarts!

Hoe ontstaan bekkenbodemproblemen?

Het bekken zit onderin de buik. De bekkenbodem is de onderkant van het bekken en bestaat uit sterke spieren en bindweefsel. De functie van de bekkenbodem is het ondersteunen van de blaas, de darmen, de baarmoeder en helpt bij het ophouden van de ontlasting en plas. Als de spieren van de bekkenbodem te slap of juist te gespannen zijn kunnen er dus allerlei klachten ontstaan.

Bekkenbodemspieren

Te slappe bekkenbodemspieren kunnen ontstaan door het ouder worden, net zoals andere spieren verzwakken naarmate je ouder wordt. Het kan ook ontstaan door verkeerd tillen, chronisch hoesten, door langdurig persen bij verharde ontlasting maar ook door anale penetratie. Het mee persen tijdens het plassen kan eveneens een oorzaak zijn.

Te gespannen bekkenbodemspieren kunnen ontstaan door het plassen steeds uit te stellen of het verkeerd gebruiken van spieren. Psychische oorzaken kunnen ook een boosdoener zijn; kinderen die leren dat hun geslachtsorgaan vies is of een negatieve seksuele ervaring hebben gehad.

Kan er wat aan gedaan worden?

Ja zeker, bij veel mensen helpt bekkenfysiotherapie. Maar ook aanpassing van je voeding om verstopping te voorkomen kan helpen. En als dit niet helpt bestaat de mogelijk tot verdere medische hulp.

Een tip voor mannen: ga zittend plassen, je kunt dan beter de bekkenbodemspier ontspannen.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.