21 mei – Tweede Pinksterdag | Dag van het Kasteel | Nassaudag Breda | Werelddag voor Culturele Diversiteit, Dialoog en Ontwikkeling

Tweede Pinksterdag

Paus Franciscus heeft op 11 februrari van dit jaar besloten dat op de maandag na Pinksteren, oftewel tweede Pinksterdag, in de gehele rooms-katholieke kerk de viering van Maria onder de titel “Moeder van de Kerk” wordt ingevoerd als een jaarlijkse verplichte gedachtenis. Kleine voetnoot: dit is niet verplicht in landen waar de maandag of dinsdag na Pinksteren een gebruikelijke feestdag is. In het decreet “Laetitiae plena veneratio” (De volle verering van de vreugde) staat het volgende geschreven:

“Deze viering zal ons eraan helpen herinneren dat het christelijk leven om te groeien verankerd moet zij in het mysterie van het kruis, het offer van Christus in het eucharistisch Gastmaal, de offerende Maagd, Moeder van de Verlosser en de verlosten.”

Wat mij betreft ruilen we tweede Pinksterdag in voor een nationale vrije dag op 5 mei. Dan hebben we tenminste echt iets te vieren, of je nu gelovig bent of niet.

Dag van het Kasteel

Op Dag van het Kasteel krijg je de kans om meer dan honderd kastelen en buitenplaatsen in Nederland, Vlaanderen en Duitsland te bezoeken. Wat zo mooi is aan Dag van het Kasteel is dat je op plekken mag en kan komen die normaal niet zijn opengesteld voor publiek. Klik hier, dan ga je rechtstreeks naar de pagina met de deelnemende kastelen en buitenplaatsen.  Met het thema “Verborgen Verhalen Verteld” wil  de Nederlandse Kastelenstichting de verhalen uit vroegere tijden levend houden.

Nassaudag Breda

De wieg van onze koninklijke familie stond in Breda maar dat maakte Breda niet alleen tot de machtige stad die het was. Breda was de Stad des Vaderlands en de beoogde laatste rustplaats van de Vader des Vaderlands. De Nassaus drukten door hun aanwezigheid in Breda (tussen 1403 en 1568) een beslissende stempel op de ontwikkeling van de stad. Verbinden, vooruitkomen en genieten vanuit een rijke historie naar het heden was hun motto. Kortom er valt veel te beleven op Nassaudag, ga naar bredanassaustad.nl voor informatie over alle activiteiten.

Werelddag voor Culturele Diversiteit, Dialoog en Ontwikkeling

Vandaag viert UNESCO de 18e editie van Werelddag voor Culturele Diversiteit voor Dialoog en Ontwikkeling. Culturele diversiteit geeft ons leven zijn rijkdom, zijn kleur en zijn dynamiek. Culturele diversiteit wil zeggen dat verschillende bevolkingsgroepen met ieder hun eigen culturen leven in één land. Kort gezegd: de “multiculturele samenleving”. Nederland heeft zo’n samenleving met verschillen en overeenkomsten. Waarom kunnen we niet de overeenkomsten koesteren in plaats van de verschillen uit te lichten. Juist door de verschillen is het belangrijk om het gesprek aan te gaan als je iets niet begrijpt in plaats van meteen te (ver)oordelen. Wederzijds begrip, respect en gelijke waardigheid zijn cruciaal voor een vreedzame samenleving.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.