20 juni – Wereldvluchtelingendag | Midzomergracht Festival Utrecht

Wereldvluchtelingendag

Ik heb zoveel mensen ontmoet die zo veel hebben verloren, maar wat ze niet verliezen zijn hun dromen voor hun kinderen of hun wens om de wereld te verbeteren. En het enige wat ze aan ons vragen is onze steun in deze voor hun moeilijke tijden”, een citaat van de VN-secretaris-Generaal, António Guterres, op Wereldvluchtelingendag.

Op Wereldvluchtelingendag herdenken we de kracht, moed en volharding van miljoenen vluchtelingen. Dit jaar ligt de focus op steun aan gezinnen die gedwongen zijn om te vluchten.

Jaarlijks rapport UNHCR

Elke minuut worden bijna 20 mensen gedwongen te vluchten vanwege oorlog, geweld of vervolging. Dit verzin ik niet ter plekke maar deze cijfers komen uit het jaarlijks rapport van de UNHCR; het Global Trends Rapport. Een rapport met data die gebaseerd zijn op eigen gegevens, gegevens ontvangen van de partner Internal Displacement Monitoring Centre, en gegevens van overheden.

Enkele schrikbarende cijfers uit het rapport: eind 2016 waren in totaal 65,6 miljoen mensen van huis en haard verdreven, 51% daarvan is kind. Dat betekent dat gemiddeld 1 op de 113 personen in de wereld een ontheemde is. De groep ontheemden kun je onderverdelen in:

  • vluchtelingen – 22,5 miljoen (waarvan 5,3 miljoen Palestijnse vluchtelingen)
  • binnenlandse ontheemden – 40,3 miljoen
  • asielzoekers – 2,8 miljoen mensen

Wat betekent dit voor Nederland?

Ruim 1,2 miljoen asielzoekers vragen in 2016 bescherming aan in één van de 28 lidstaten van de Europese Unie. De top 10 zit er als volgt uit: op 1 staat Duitsland (722.720), gevolgd door Italië, Frankrijk, Griekenland, Oostenrijk, Verenigd Koninkrijk, Hongarije, Zweden en op de negende plaats staat Nederland met een totaal van 19.828 asielaanvragen. Als je het aantal nareizigers (gezinsherenigers) meetelt kom je uit op 31.642. Weet dat niet iedere asielzoeker per definitie een (geradicaliseerde) moslim vluchteling is zoals sommige politici ons willen laten geloven.

Samen een bakkie doen

Je moet niet raar staan te kijken als je vandaag in Den Haag, Arnhem, Tilburg, Breda, Eindhoven, Den Bosch of Heerlen door een vluchteling een kopje koffie krijgt aangeboden. Het samen een “bakkie doen” is het orginele Wereldvluchtelingendag initiatief van VluchtelingenWerk Nederland. In eerder genoemde steden lopen vandaag vluchtelingen met koffietanks op de rug rond en zij tappen een bakkie koffie voor voorbijgangers en politici om met hen in gesprek te komen.

Midzomergracht Festival Utrecht

Elke derde week in juni, dit jaar van 16 t/m 25 juni, staat de stad Utrecht in het teken van het Midzomergracht Festival. Dit festival heeft tot doel de maatschappelijke tolerantie jegens seksuele diversiteit en genderdiversiteit te vergroten. Nog zeven dagen lang kun je genieten van allerlei activiteiten op het gebied van cultuur, sport, exposities en feesten. Klik hier voor het complete programmaoverzicht tot en met 25 juni.

 

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.