19 februari – Internationale Dag tegen Homofobie in het Voetbal

Internationale Dag tegen Homofobie in het Voetbal

De jaarlijkse Internationale Dag tegen Homofobie in het Voetbal (International Day against Homophobia in Football) valt niet random op 19 februari. Het is namelijk de geboortedag van Justin Fashanu. Leuk zul je misschien denken maar wat heeft dit met deze dag te maken? Alles, kan ik je vertellen. Deze jongeman kwam in 1990 uit de kast en was daarmee ook de enige Britse voetballer die tijdens zijn carrière voor zijn homoseksualiteit uitkwam. Het uit de kast komen had gevolgen.

Wie was Justin Fashanu?

Voordat Justin uit de kast kwam gingen er al enige tijd de geruchten rond dat hij gay-nachtclubs en gay-bars bezocht. Zijn toenmalige coach Brian Clough was daar klaarblijkelijk niet gecharmeerd van en noemde hem en public “a bloody poof!” (“een vuile flikker!”). Nadat hij uit de kast was gekomen werd zijn leven er niet beter op. Bij elke club waar hij nadien voetbalde maakten supporters hem het leven zuur, collega’s vielen over hem heen en zelfs zijn broer sprak zijn afkeer uit over de geaardheid van zijn broer. Uiteindelijk verliet hij door alle controverse in 1994 het profvoetbal.

Maar of dat nog niet genoeg was deed in 1998 een zeventienjarige jongen aangifte van seksueel misbruik tegen hem. Toen het nieuws van het vermeende misbruik bekend werd, schreef de pers dat in Amerika een arrestatiebevel tegen Fashanu was uitgevaardigd. Zo als zo vaak was de pers alleen maar uit op sensatie, Fashanu is toen wel ondervraagd maar wegens gebrek aan bewijs nooit gearresteerd. Uiteindelijk was het deze affaire de druppel die de emmer deed overlopen. In het zelfde jaar pleegde Fashanu zelfmoord.

Waarom moet je zeggen dat je homo bent?

Als ik me voorstel dan zeg ik; “goedendag, mijn naam is Gina”, en daarmee is de kous af. Waarom zou ik moeten zeggen wat mijn seksuele voorkeur is? Stigmatiseer ik mezelf dan juist niet? Voegt het iets toe als je weet dat iemand hetero of homo is?

Waar ik bang voor ben is dat juist op het moment dat je hét moet gaan zeggen, bevestig je dan juist niet dat het niet oké is dat je op hetzelfde geslacht valt? Ik kom toch ook niet binnen huppelen met de mededeling dat ik linkshandig ben? Zo jammer dat we elkaar niet kunnen zien als “mens”. Kijk naar elkaar zonder vooroordeel.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.