19 april – Dag van het Zwemonderwijs | Landelijke Dag tegen Pesten

Dag van het Zwemonderwijs

Een dag voor mensen uit de zwembranche met boeiende lezingen, interessante Masterclasses en workshops waarin het leren van elkaar centraal staat. Een dag die druk bezocht wordt, zo druk zelfs dat men heeft besloten om op dinsdag 14 juni een extra dag Dag van het Zwemonderwijs te organiseren.
Het is niet goedkoop zo’n Dag van het Zwemonderwijs (€ 325,- excl. BTW) maar, en ik citeer: “ Je krijgt daarvoor een inspirerende dag, lezingen, workshops en/of Masterclasses en een lunch”.

Landelijke Dag tegen Pesten: “Hoe voelt het om gepest te worden”

Meteen moet ik terug denken aan mijn lagere schooltijd. In die tijd was ik een tenger meisje met lange blonde vlechten. Een aantal jongens, die een paar klasse hoger zaten, werden door een klasgenoot aangespoord om aan mijn vlechten te trekken en dat deden ze dan ook.

Ik zie mezelf daar nog staan, omringd door een aantal jongens en één van hen trok dan aan mijn vlechten. Natuurlijk weet je wat er gaat gebeuren als je de pineut bent maar toch probeerde ik het altijd netjes op te lossen. Voor dat er iets was gebeurd waarschuwde ik de groep jongens: “Wie er aan mijn vlechten trekt krijgt een dreun”.

Dat maakte natuurlijk weinig indruk maar ik hield wel woord. De eerste die aan mijn vlechten trok ging ik te lijf, ik mocht dan wel tenger zijn maar ook redelijk sterk. Menig jongen heeft het onderspit moeten delven. Natuurlijk is vechten nooit de oplossing als je wordt gepest, het is maar een kortdurend lapmiddel.

Pesten of plagen?

De belangrijkste verschillen tussen pesten en plagen zijn:
Plagen

  • komt af en toe voor, is niet iets wat iedere dag gebeurt
  • er is geen sprake van machtsverschil, de partijen zijn aan elkaar gewaagd
  • er is geen winnaar of verliezer
  • de geplaagde loopt geen (blijvende) lichamelijke of geestelijke schade op

Pesten

  • het herhaalt zich en houdt niet op
  • er is sprake van machtsverschil
  • de pester wordt gezien als de winnaar
  • de geplaagde loopt (blijvende) lichamelijke of geestelijke schade op

De kinderen (of volwassenen) die het meeste gevaar lopen om gepest te worden zijn vaak net iets anders dan andere, ze zijn niet in het hokje “alledaags” te duwen. En als je lichamelijk er iets anders uitziet, bijvoorbeeld een wijnvlek in je gezicht, ook dan ben je vaak het middelpunt van pesterijen. Er zijn legio redenen te vinden waarom iemand gepest wordt, maar moeten we dat accepteren?

Stop Pesten Nu!

Wij moeten allemaal onze verantwoordelijkheid hier innemen! Als je ziet dat iemand gepest wordt, ga dan niet op een afstandje staan te kijken, of wat nog erger is een filmpje maken voor op YouTube of voor in de GroepsApp. Neem het op voor de gepeste en zeg tegen de pester dat jij dit NIET accepteert.

Druk het pesten nu de kop in, want het begint op de kleuterschool en gaat door tot in het bejaardenhuis.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.