15 augustus – Indië herdenking | Herdenking capitulatie van Japan

Indië herdenking

Vandaag wordt bij het Indisch Monument in Den Haag de capitulatie van Japan officieel in Nederland herdacht. Zijne Majesteit de Koning en minister-president Rutte zullen bij de herdenking aanwezig zijn. Op NPO 1 kun je van 12:15 tot 13:50 uur rechtstreeks de herdenkingsplechtigheid bij het Indisch Monument in Den Haag volgen.

Kleine voetnoot; de onvoorwaardelijke overgave werd op 2 september 1945 officieel ondertekend door generaal Douglas MacArthur namens de geallieerden en door keizer Hirohito namens Japan. Daarom wordt op 2 september in Amerika “Victory over Japan Day” gevierd en niet vandaag.

Hoe raakte Nederland betrokken?

Op de dag dat Japan Pearl Harbor (7 december 1941) aanviel verklaarde Japan de oorlog aan de Verenigde Staten en Groot-Brittannië. Aangezien Nederland bondgenoot was van de Verenigde Staten en Groot-Brittannië werd slechts één dag na de aanval op Pearl Harbor door Nederland, met al haar overzeese gebieden, de oorlog aan Japan verklaard. Hierdoor, maar ook door de expansiedrift van Japan, raakte Nederland betrokken bij de oorlog in de Pacific.

Troostmeisjes

Op 10 januari 1942 viel het Japanse leger Nederlands-Indië binnen; op 9 maart van datzelfde jaar gaven de Nederlanders zich over. De Nederlandse soldaten werden gevangen gezet in zogenaamde werkkampen. Personen met de Nederlandse nationaliteit en met andere nationaliteiten werden in zogenaamde jappenkampen gezet. Veel mannen ( militairen, dienstplichtigen, romoesja’s en fysiek ‘sterke’ burgers) werden tewerkgesteld als dwangarbeiders voor de aanleg van de Birma-spoorlijn, de Pakanbaroe-spoorlijn op Midden-Sumatra en het aanleggen van vliegvelden.

Meisjes en vrouwen werden vanuit de kampen naar zogenaamde “comfort houses” gebracht waar zij gedwongen werken om seks te hebben met Japanse militairen. Maar niet alleen in “comfort houses” gebeurde dat, ook ín de kampen zelf. Niet alleen meisjes en vrouwen uit de kampen werden slachtoffer, er werden ook vrouwen uit de door Japan bezette gebieden zoals China, de Filipijnen en Korea ontvoerd om als “troostmeisje” te dienen. In totaal werden 200.000 meisjes en vrouwen misbruikt door de Japanners.

Victory over Japan Day

Op de dag dat bekend werd dat Japan capituleerde ging men wereldwijd de straat op om de overwinning op Japan te vieren. Helaas betekende de overgave van Japan niet meteen dat er een einde was gekomen aan het leed, veel krijgsgevangenen kwamen alsnog om het leven. Voor de Nederlandse gevangen in de Japanse interneringskampen kwam er nog geen eind aan hun gevangenschap.
Twee dagen na V-J Day riep Soekarno de onafhankelijke staat Indonesië uit en vanwege deze instabiele periode moesten veel Nederlanders voor hun eigen veiligheid in de kampen bleven, die in eerste instantie ook nog bewaakt werden door Japanners. Hoe cru is dat!

Hang vandaag de vlag uit en herdenk alle slachtoffers die gevallen zijn tijdens de Japanse bezetting; militairen, krijgsgevangenen, mannen, vrouwen en kinderen in en buiten de kampen en de vele slachtoffers onder de Indonesische bevolking.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.