14 oktober – Wereld Ei Dag | Wereld Normalisatiedag | Week van ons Water

Wereld Ei Dag

Elk jaar staat wereldwijd de tweede vrijdag van oktober in het teken van het ei. Voor de één is het maar een eitje voor de andere is het meer dan alleen maar een product van een kip. Dat bijvoorbeeld de chinezen zoveel waarde hechten aan het ei is verklaarbaar. Zij zien eieren niet alleen als een voedselbron voor hen staan eieren symbool voor geluk, vruchtbaarheid, saamhorigheid en geboorte oftewel een nieuwe start.

En hoe ga jij Wereld Ei Dag vieren? Maak je een omelet, een uitsmijter, een gevuld eitje, een gebakken eitje of kook je gewoon een eitje? Ik weet wel wat ik zou kiezen.

Wereld Normalisatiedag

Sinds 1998 wordt de Wereld Normalisatiedag ( World Standards Day) jaarlijks op 14 oktober gevierd. Zal me een worst wezen zul je misschien denken maar met alles wat we doen hebben we te maken met normalisatie. Wat is dan normalisatie? Normalisatie is het proces om te komen tot een norm. Normen voor producten, diensten of processen. Bijvoorbeeld stopcontacten, speeltoestellen of medische hulpmiddelen. Op het moment dat een product of dienst voldoet aan een (inter)nationale norm dan weet de consument dat veiligheid en kwaliteit worden gegarandeerd.

Normen zorgen voor een betere samenwerking, hogere efficiëntie, gestructureerde arbeidsprocessen, snellere informatieverwerking, uitwisselbare producten of diensten, onderling vergelijkbare methoden en resultaten en een afname van het aantal fouten tijdens een proces.

Hoera! NEN 100 jaar

Wie is en wat doet NEN? NEN is een afkorting die staat voor Nederlands Normalisatie Instituut en tevens wordt NEN als term veel in de techniek gebruikt als aanduiding voor normen. Tevens bevordert NEN Europese en mondiale normen en de toepassing van die normen. Ook is het NEN het kennis- en informatiecentrum op het terrein van nationale en internationale normen.

Dit jaar bestaat de NEN 100 jaar, een ware mijlpaal in de geschiedenis van normalisatie in Nederland. Ter gelegenheid daarvan heeft NEN tijdens haar jubileumfeest op 13 april het predicaat Koninklijk mogen ontvangen.

Week van Ons Water

Vraag jij je wel eens af hoe we aan ons schoon drinkwater komen of hoe veilig we zijn achter onze duinen en dijken? Dat zijn nu precies de thema’s van de Week van Ons Water; in het voorjaar is het thema “schoon water” en in het najaar “waterveiligheid en wateroverlast”. Van 12 tot 19 oktober worden er voor jong en oud in het hele land zo’n 100 boeiende wateractiviteiten georganiseerd. Het doel van de week is: Nederlanders meer te leren en te laten beleven over de bescherming tegen het water en wat je kunt doen tegen wateroverlast.

De Week van Ons Water is een initiatief van het ministerie van Infrastructuur en Milieu, Rijkswaterstaat, de Unie van Waterschappen, het IPO, de VNG, de Vewin, het Deltaprogramma en alle waterschappen, provincies, gemeenten en waterbedrijven.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.