14 april – Dag van het Fantastische Boek | Sneeuwdag | Lopen voor Lyme | Titanic Herdenkingsdag

Dag van het Fantastische Boek

De Dag van het Fantastische Boek is een literair festival waarop de genres fantasy, sciencefiction en horror in de schijnwerpers staan. Wat kun je verwachten? Je kunt op de Dag van het Fantastische Boek luisteren naar voordrachten, een rondetafelgesprek en meedoen aan workshops. Een domper op deze fantastische dag: de Harland Awards Boekprijs wordt dit jaar niet uitgereikt. De jury vond dat de genomineerde boeken niet voldeden aan de kwaliteitsnorm.

Het is helaas géén gratis festival; het algemeen entreeticket kost € 19,00 en studenten en jongeren krijgen € 2,00 korting. De dag vindt plaats in de Tolhuistuin (recht tegenover het Centraal Station van Amsterdam).

Sneeuwdag

Op de Nederlandse Sneeuwdag kan iedereen (vanaf 4 jaar) met een verstandelijke beperking leren skiën, zitskiën of sleeën. Dankzij sponsoren, professionele begeleiders en veel vrijwilligers kan de Stichting Onbeperkt Doen de Sneeuwdag organiseren! Ga niet op de bonnefooi richting Snowplanet, je kunt alleen meedoen als je van te voren hebt ingeschreven. Volgend jaar weer een kans! Alle deelnemers veel plezier op de Nederlandse Sneeuwdag!

Lopen voor Lyme

Twee dagen voor de Week van de Teek begint wordt “Lopen voor Lyme” georganiseerd rondom het Henschotermeer in Woudenberg. De inschrijving is gesloten maar aanmoedigen kan natuurlijk altijd! Deze loop is een sponsorloop maar dan niet voor een vereniging maar voor de (Nederlandse) Lyme patiënten zelf! De organisatie heeft als reden daarvoor opgegeven: “Veel chronisch Lyme patiënten vallen qua toeslagen, uitkeringen en vergoedingen tussen wal en schip waardoor hun persoonlijke uitgaven extreem zijn. Daar willen wij iets aan doen.” En dat doen ze dus door het organiseren van deze sponsor- en bewustwordingsloop. Wil je meer informatie over de dag of als voorbereiding voor editie 2019 dan verwijs ik je graag naar lopenvoorlyme.nl.

Titanic Herdenkingsdag

Het uniek cruiseschip de RMS Titanic vertrok op 10 april 1912 voor zijn eerste reis van Southampton naar New York. Aan boord bevonden zich drie Nederlanders, één passagier en twee bemanningsleden. De Nederlandse passagier is jonkheer Johan George Reuchlin, directeur passagebureau van de Holland Amerika Lijn (HAL). De bemanningsleden zijn: Wessel Adrianus van der Brugge (stoker) en Hendrik (Hennie) Bolhuis (kok in het à la carte restaurant).

Op 14 april 1912 rond 23.40 uur raakte het 269 meter lange onzinkbare geachte schip een ijsberg en drie uur later zonk het naar de bodem van de oceaan. Ruim vijftienhonderd passagiers en bemanningsleden vonden 106 jaar geleden in die nacht de dood, ook de drie Nederlanders overleven de ramp niet. Pas in 1985 vond Robert Ballard het wrak op 640 kilometer van de kust van Newfoundland (Canada). Na de vondst is vaak geprobeerd om het wrak te bergen maar omdat het op vier kilometer diepte ligt is dat geen makkelijk karweitje. In 1996 is alleen de romp geborgen, de rest ligt er nog.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.