nationale spekkoekdag

10 mei – Nationale Spekkoekdag | Monty Python dag | Lupus Dag | Moederdag | Dag van het Levenslied

Nationale Spekkoekdag

Vorig jaar werd vol trots de Nationale Spekkoekdag gelanceerd. Jammer genoeg heb ik die net even gemist. Om dit geen 2e keer te laten gebeuren ben ik als een dolle op zoek gegaan naar informatie over een 2e editie van de Nationale Spekkoekdag.

Geloof me heb mijn best gedaan maar kon op het almachtige internet geen enkele berichtgeving vinden over een vervolg. Tot dat ik naar de Facebookpagina en Instagram pagina van Spekkoekdag ging. Daar stond het! Vandaag is het Nationale Spekkoekdag! De moraal van het verhaal? Kijk eerst op sociale media en daarna Google.

Het nieuwe typische Hollandse gebak

De bedenkers van Spekkoekdag noemen deze Indische lekkernij het nieuwe typische Hollands gebak. Het is niet helemaal raar dat ze deze lekkernij afkomstig uit Nederlands-Indië zo noemen. Hoewel ik het zelf liever “het aloude typische Nederlandse gebak” had genoemd. Waarom? Omdat het uit Indonesië afkomstig gebak al in de koloniale tijd in ons land werd geïntroduceerd.*

*(bron: www.nederlands-dis.nl )

Internationale Monty Python dag

International Monty Python Status Day is een dag waarop je op je tijdlijn je favoriete Monty Python-quote neerzet. Gebruik hiervoor de hashtag #InternationalMontyPythonStatusDay. De lol hiervan is om te zien wie er op reageert. Herkennen je vrienden die heerlijke absurde Britse humor van de mannen van Monty Python? Ik vond ze geweldig!

Als ik aan Monty Python denk dat schiet ik al in de lach. Mijn absolute favoriet blijft toch Life of Brian (1979); een persiflage op het leven van Jezus Christus. Deze film zorgde toentertijd voor heel wat opschudding, zelfs zoveel dat in sommige landen de film werd verboden. De film bekritiseerde meer de georganiseerde religie en politiek dan dat het Jezus belachelijk maakt. Kijk de film en oordeel zelf.

Wereld Lupus Dag

World Lupus Day wordt georganiseerd door de World Lupus Federation en heeft als doel de levenskwaliteit te verbeteren voor lijders aan de mogelijk fatale auto-immuunziekte lupus en vraagt voor de patiënten meer aandacht en begrip voer de impact van deze ziekte. De federatie wilt ook mogelijk maken dat onderwijs, gezondheidszorg en andere instanties toegankelijk zijn en blijven. Verder maakt zij zich hard voor meer onderzoek naar de oorzaken van lupus, eerdere diagnose en behandeling en wereldwijd betere epidemiologische gegevens.

Goed om te weten

Lupus is niet besmettelijk, zelfs niet door seksueel contact, en daardoor kan je lupus niet geven of krijgen van iemand. Staat trouwens ook helemaal los van HIV of AIDS. Hoe je het wel krijgt is onbekend. Lupus kan variëren van mild tot levensbedreigend en moet altijd door een arts worden behandeld. Met goede medische zorg kunnen de meeste mensen met lupus een vol leven leiden.

Moederdag

Op de tweede zondag in mei wordt sinds ongeveer 1925 Moederdag in Nederland gevierd. Wist je dat Moederdag van oorsprong bedoeld was om het moederschap te eren? Nu is het meer een moeder-verwen-dag. Moeder krijgt ontbijt op bed, moeder krijgt (zelf in elkaar geknutselde) cadeautjes en/of een bloemetje. De huishoudelijke taken worden vandaag door de partner en de (bonus) kinderen gedaan. Dat is in een notendop de “moeder-verwen-dag”.

Tenminste als het goed is want in menig huishouden is het toch weer moeders die ‘s avonds in de potten en pannen staat te roeren om de monden van de hongerige kroost vol te stoppen met een door de schijf van vijf goedgekeurde maaltijd. Met een beetje mazzel hoeft ze niet te koken, in plaats daarvan mag ze ff op haar fiets naar de snackbar of de plaatselijke chinees. Desalniettemin wens ik alle (bonus)(over)grootmoeders, (schoon)moeders, bonus-, en oppasmoeders een hele fijne Moederdag!

Door COVID-19 afgelast, verzet of veranderd in online activiteiten:

Deel dit bericht