10 december – Dag van de Kleine Schrijver | Uitreiking Nobelprijzen | Dag van de Mensenrechten

Dag van de Kleine Schrijver

De Dag van de Kleine Schrijver gaat niet om de lengte van de schrijver maar staat in het teken van de amateurschrijvers die moeten schrijven. Moeten? Ja moeten, niet moeten omdat iemand anders dat eist maar dat moeten komt vanuit henzelf. Schrijven om het schrijven dus, niet als beroep maar als roeping. Behoor ik tot de groep “Kleine Schrijver”? Ja zeker, elke dag klim ik in mijn toetsenbord om te verhalen over welke “dag van” het is, De blog schrijven is voor mij echt een hobby, mijn dagelijkse afleiding en en passant het stille van mijn eigen nieuwsgierigheid. Dat mensen mijn blog willen lezen, me willen volgen op Twitter of Facebook, dat is voor mij de ultieme beloning.

Uitreiking Nobelprijzen

Sinds 1901 vindt de ceremoniële uitreiking van de ‪Nobelprijzen jaarlijks plaats op 10 december, de sterfdag van Alfred Nobel. De Nobelprijs bestaat uit een medaille, een persoonlijk certificaat en een geldbedrag. Als meer dan één persoon een Nobelprijs wint zal het prijzengeld door het evenredige aantal winnaars gedeeld worden. Je kunt de prijsuitreiking live volgen via nobelprize.org.

De Nobelprijswinnaars van 2018 zijn:

Nobelprijs voor Natuurkunde – Arthur Ashkin, Gérard Mourou en Donna Strickland

Nobelprijs voor Scheikunde – Frances H. Arnold George P. Smith en Sir Gregory P. Winter

Nobelprijs voor Geneeskunde – James P. Allison en Tasuku Honjo

Nobelprijs voor Literatuur – is uitgesteld

Nobelprijs voor de Vrede – Denis Mukwege en Nadia Murad

Economische Wetenschappen – William D. Nordhaus en Paul M. Romer

Wie was Alfred Nobel

Alfred Bernhard Nobel (1833-1896) was een Zweeds chemicus, internationaal industrieel, dichter en filantroop. Het bekendst is zijn uitvinding van het ‪dynamiet in 1866. Nobel schreef in zijn testament dat van de rente van zijn kapitaal, circa 32 miljoen Zweedse kronen, elk jaar op zijn sterfdag vijf Nobelprijzen moesten worden uitgereikt. Die prijzen moesten gaan naar personen die zich verdienstelijk hebben gemaakt voor de mensheid, voor bijzondere vondsten, ontdekkingen, onderzoeken, verrichtingen en aangelegenheden op diverse wetenschappelijke gebieden.

In 1968 besloot de Zweedse Rijksbank een prijs toe te voegen aan de vijf categorieën ter nagedachtenis aan Alfred Nobel. Dat werd de Prijs van de Zweedse Rijksbank voor Economische Wetenschappen.

Internationale Dag van de Mensenrechten

Op 10 december 1948 kwamen de landen van de wereld samen om de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens aan te nemen. Een document waarin de onvervreemdbare rechten waar ieder mens recht op heeft, staan beschreven. Mensenrechten gelden voor iedereen; ongeacht ras, kleur, religie, geslacht, seksuele voorkeur, taal, politieke overtuiging, nationale of sociale afkomst of andere status. Vastgelegd in de Universele Verklaring is een diepgewortelde overtuiging dat een andere wereld mogelijk is. Maar dat is alleen mogelijk als we allemaal samen staan.

70 jaar. 11 woorden. Eén groot idee

Dit jaar vieren we ter gelegenheid van de 70e verjaardag van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens Artikel 1. Elf woorden die één heel groot idee samenvatten: “Alle mensen worden vrij en gelijk in waardigheid en rechten geboren. Artikel 1 erkent dat niemands rechten veilig zijn tot ieders rechten veilig zijn. Dat vrijheid en gelijkheid hand in hand gaan. Zoals Martin Luther King Jr. het al zegde: “Niemand is vrij totdat we allemaal vrij zijn“.

Ondanks alle vooruitgang die de afgelopen 70 jaar is geboekt, is er nog een steeds een lange weg te gaan. Want de realiteit van het dagelijks leven leert ons dat nog steeds mensen worden geconfronteerd met geweld, stigmatisering en discriminatie.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.