10 augustus – Dag van de Biodiesel | Wereld Leeuwendag

Internationale Dag van de Biodiesel

Elk jaar wordt op 10 augustus de Internationale Dag van de Biodiesel gevierd. Je moet niet denken dat het maken van biobrandstof deze eeuw of ergens halverwege de 20e eeuw is uitgevonden. We gaan nog een eeuw verder terug. In 1853 kwamen de heren chemici E. Duffy en J. Patrick op het lumineuze idee door middel van transesterificatie met plantaardige olie zeep te maken. Bij dit proces hielden zij het bijproduct biobrandstof over.

Op dat moment was deze nieuw ontwikkelde brandstof niet in gebruik. Het werd pas gebruikt in 1893 in Augsburg (Duitsland) toen het eerste door Rudolf Diesel ontworpen dieselmodel werd geproduceerd en het op pindaolie draaide. Zo zijn we dus aan de naam biodiesel gekomen.

Uit welke materialen kun je ook biodiesel maken? Enkele voorbeelden:
  • algen
  • karanja olie, sojaolie, maïsolie, palmolie, atropha-olie, eucalyptusolie
  • koolzaad
  • gebruikt frituurvet
  • uit plastic tasjes
  • plantenafval, gras en bomen
  • maïsstengels, tarwestro of bagasse (een restproduct van suikerriet)

Nadelen biobrandstoffen

Het is niet alleen maar hosanna met de biobrandstof, er zitten ook nadelen aan. Want om aan bijvoorbeeld genoeg koolzaadolie te komen moet er genoeg landbouwgrond zijn; het verbouwen van koolzaadplanten kost ook zoet water. Omdat Europa te klein is om aan de vraag te kunnen voldoen worden bossen omgekapt om meer landbouwgrond te krijgen voor de koolzaadplanten. Echter hoe meer landbouwgrond er gebruikt wordt voor biobrandstoffen hoe minder landbouwgrond er overblijft voor de voedselproductie; ergo de voedselprijzen gaan stijgen.

Is biodiesel beter voor onze gezondheid?

Daar kan ik een kort antwoord op gegeven. Nee, dat is niet beter dan gewone diesel. Zal proberen het uit te leggen. Bij de verbranding van biodiesel komen onder meer fijnstof en stikstofoxiden vrij. Dat zijn de voornaamste veroorzakers van laaghangende smog. Smog heeft diverse negatieve gevolgen voor onze gezondheid (hart- en vaatziekten, chronische aandoeningen van de luchtwegen, kanker, astma, aangeboren afwijkingen…).

Hoewel biodiesel in vergelijking met gewone diesel voor minder fijnstof aan de uitlaat zorgt, blijkt dat stof nog minstens even schadelijk of zelfs schadelijker (verhoogde cytotoxiciteit en IL-6-productie in de luchtwegen).

(bron wikipedia)

Wereld Leeuwendag

Sinds het begin van de mensheid heeft de leeuw een belangrijke rol in ons leven gespeeld: symbolisch, religieus, cultureel, economisch en biologisch. Als de leeuw zou uitsterven dan gaat er een deel van ons wereldwijde erfgoed verloren. De leeuw (Panthera leo) staat op de IUCN Red List of Threatened Species ™ vermeld als kwetsbaar (vulnerable). Zo wordt een soort op de rode lijst van de IUCN getypeerd wanneer de populatie sterk achteruit gaat en het risico loopt om bedreigd te worden. Het erge is dat de leeuwenpopulatie wereldwijd nog steeds daalt.

Wereld Leeuwendag is een belangrijke bewustwordingsdag. Zij wil benadrukken dat het slecht gaat met de Afrikaanse en Aziatische leeuw en hoopt tegelijkertijd dat deze dag bijdraagt tot een actievere bescherming.

Deel dit bericht