1 juni – Dag van het laatste Afscheid | Graskaasdag | Week van de Amateurkunst | Dag van de Ouders | Kinderdag | Wereldmelkdag | Dag van het Bordspel

Dag van het laatste Afscheid

Dag van het laatste Afscheid is een dag waarop wordt stilgestaan bij het nemen van het laatste afscheid van je dierbare en is de naam van een website. De mogelijkheid om afscheid te nemen is belangrijk voor de rouwverwerking. Als iemand abrupt uit het leven verdwijnt heb je die de kans niet gehad. En dat doet pijn en geeft veel verdriet. Überhaupt afscheid moeten nemen van iemand waarvan je houdt is pijn vol. Op de website van Dag van het laatste Afscheid kun je jouw ervaringen delen.

Graskaasdag

Op de feestelijke Graskaasdag worden in Woerden de eerste graskazen van het jaar én een reuzen kaas van zo’n 125 kilo geveild. De opbrengst gaat elk jaar naar andere goede doelen. Dit jaar zijn de goede doelen: Stichting Leergeld Groene Hart en Het Prinses Máxima Centrum. De dag begint om 09.30 met een tocht door het centrum van klassieke tractoren en kaasbrikken die de kaas naar het Kerkplein brengen. Muziek en de streek-, kaas-, en kramenmarkt ontbreken natuurlijk niet.

Week van de Amateurkunst

De Week van de Amateurkunst (#WAK) is een evenement voor iedereen in de gemeente Enschede die in zijn vrije tijd actief met kunst bezig is én voor iedereen die daarvan wil genieten. Een week zal het centrum van Enschede het podium zijn voor kunst in allerlei vormen. Op de website van Week van de Amateurkunst staat wie, wat en wanneer.

Internationale Dag van de Ouders

De Algemene Vergadering van de VN heeft in 2012 besloten dat elk jaar 1 juni de Dag van de Ouders is. Wat is de bedoeling van deze dag? De VN vindt dat het vandaag wereldwijd dé dag is om ouders of verzorgers te eren voor hun toewijding, hun liefde, verzorging, hun steun en dat ze zichzelf wegcijferen om je een goede opvoeding te geven en op weg te helpen in het leven.

Kinderdag

Op kinderdag staan kinderen in het middelpunt. Het doel van Kinderdag is om aandacht te vragen voor de behoeften en rechten van kinderen. De eerste Kinderdag (23 april) werd in Turkije in 1920 ingevoerd door Mustafa Kemal Atatürk. Echter, wereldwijd wordt kinderdag niet altijd op 1 juni gevierd. Zo wordt kinderdag in Japan en Zuid-Korea op 5 mei gevierd en krijgen kinderen cadeaus of gaan ze met z’n allen een dagje lekker weg. In Suriname wordt kinderdag op 5 december gevierd ( Sinterklaas ), in Mexico op 30 april en in Israël op 20 november.

Op 20 november wordt Wereldkinderdag gevierd (Dag van de Rechten van het Kind). Deze dag werd in 1954 opgericht door de Verenigde Naties om aandacht te vragen voor de rechten van het kind. Het ultieme doel is dat alle landen het Kinderrechtenverdrag naleven zodat wereldwijd kinderen een zorgeloos jeugd hebben.

Wereldmelkdag

De FAO (Food and Agriculture Organization of the United Nations) heeft in 2001 de datum 1 juni uitgekozen als dag om alle aspecten van melk aandacht te geven. De datum 1 juni is niet zomaar uit de lucht komen vallen, voor 2001 werd er in een aantal landen al een nationale melkdag georganiseerd. Er zitten negatieve kanten aan melk, zoals suiker, zout, hormonen en verzadigde vetten maar ook goede eigenschappen zoals eiwitten, vitaminen en mineralen. Volgens deskundige compenseren de goede eigenschappen ruimschoots de negatieve mits je geen koemelkallergie of lactose intolerantie hebt.

Internationale Dag van het Bordspel

International TableTop Day is enkele jaren geleden opgericht om de wereld kennis te laten maken met bord- en kaartspellen. Dan weet jij al wat de bedoeling is van deze dag; trek het bordspel of dek met kaarten maar uit de kast. Het enige struikelblokje voor een avond vol pret is de volgende vraag: wie kent de spelregels nog? Oh ja voordat ik het vergeet, de grootste en leukste spellenbeurs van Nederland wordt dit jaar gehouden in de Jaarbeurs in Utrecht (9-10 november).

Deel dit bericht