25 april – Wereld Malaria Dag


 
Gister is de Wereld Vaccinatie Week van start gegaan en vandaag is het Wereld Malaria Dag. De “dag van” past  naadloos in de “week van”.

Vaak hoor je de vraag of er een vaccinatie is tegen malaria op het moment dat mensen op reis willen gaan naar één van de malaria risicogebieden. Mijn advies: voordat je op reis gaat zorg dat je tijdig informatie inwint en ga langs bij bijvoorbeeld de GGD, de TravelDoctor of Thuisvaccinatie voor informatie en adviezen.

malaria

Wereld Malaria Dag

Malaria is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door parasieten die via een muggenbeet in ons lichaam terecht komen, voor de mens bestaan er vijf soorten malaria parasieten.
Wat de parasiet als eerste gaat doen is zich in de lever nestelen en daarna in de rode bloedcellen. Tijdens een malaria infectie verandert de parasiet voortdurend en dat maakt het voor ons afweersysteem zo lastig om de parasiet te herkennen en te doden.
Wees tijdens en na je vakantie altijd alert op zogenaamde “griep-verschijnselen” want dat kan een voorbode zijn van een malaria-infectie. Het verraderlijke aan een malaria-infectie is dat je zelfs maanden later er ziek van kan worden.

Malaria vaccin

Een vaccin dat je 100% beschermd is er (nog) niet, wel zijn er vergaande vorderingen op de ontwikkeling hiervan.
De BBC heeft gister bekend gemaakt dat er klinische testen op baby’s en jonge kinderen zijn gedaan in een aantal Afrikaanse landen. Het klinisch testen an sich mag al gezien worden als een mijlpaal in de geschiedenis voor het ontwikkelen van een bruikbaar vaccin tegen malaria. Nog nooit eerder is een vaccin in ontwikkeling zo ver gekomen.
Maar het is niet alleen hosanna wat je hoort. Professor Greenwood, hoogleraar klinische tropische geneeskunde aan de London School of Hygiene and Tropical Medicine en auteur van de studie, was toch lichtelijk teleurgesteld over de uiteindelijk behaalde resultaten. Bij baby’s bleek het vaccin niet effectief en bij peuters tussen de 5 en 17 maanden was het resultaat uiteindelijk slechts 46% en dat na drie vaccinaties.
Wat ook een minpunt is dat bij de kinderen die gevaccineerd waren vaker meningitis, hersenvliesontsteking, de kop op stak.
Maar uiteindelijk kan deze ontwikkeling als een stap de goede richting op gezien worden.

Wat natuurlijk wel ontzettend belangrijk blijft is dat alle maatregelen die tot nu toe zijn getroffen in de malaria risicogebieden moeten blijven doorgaan want hierdoor is het aantal malariasterfgevallen drastisch gedaald ten opzichte van 2000, wereldwijd gezien met 47% en in de Afrikaanse regio met 54%. Dit volgens de cijfers van de World Health Organisation.
 

Deel dit bericht